Skuteczność kreatyny została potwierdzona przez wiele badań naukowych i w przeciwieństwie do innych suplementów diety jest całkowicie niepodważalna.
Kreatyna to naturalnie występujący aminokwas, który w organizmie człowieka syntetyzowany jest w ograniczonym zakresie, głównie w nerkach, z aminokwasów takich jak metionina, arginina i glicyna. Kreatyna zwiększa wydolność fizyczną w przypadku powtarzających się krótkotrwałych i intensywnych wysiłków fizycznych. Korzystny efekt uzyskuje się już przy dziennym spożyciu 3 g kreatyny.
Naturalnym źródłem kreatyny w diecie jest przede wszystkim czerwone mięso i ryby – czyli produkty wyłącznie pochodzenia zwierzęcego. W organizmie około 95% kreatyny znajduje się w mięśniach szkieletowych, gdzie odgrywa kluczową rolę w produkcji energii w każdej komórce mięśniowej.
Korzyści ze stosowania kreatyny:
zwiększa wydolność fizyczną podczas krótkotrwałych i intensywnych ćwiczeń,
doskonały suplement diety dla intensywnie trenujących sportowców, zwłaszcza w kulturystyce i fitnessie.
Zalecane dawkowanie:
Aby wspomóc wydolność fizyczną, należy przyjąć 5 g kreatyny przed treningiem.
Drugą dawkę 5 g można przyjąć po treningu w połączeniu z węglowodanami o wysokim indeksie glikemicznym i szybko przyswajalnymi białkami.
Wartości odżywcze:
Składnik | 100 g | 5 g (1 porcja) |
---|---|---|
Monohydrat kreatyny | 99 g | 5 g |
Skład: Monohydrat kreatyny.
Napisz opinię