DigeZyme® to kompleks enzymów trawiennych, które odpowiadają nie tylko za stan przewodu pokarmowego, ale także za szereg reakcji zachodzących w organizmie. Enzymy trawienne to biologicznie aktywne substancje wytwarzane przez gruczoły układu pokarmowego. Odgrywają one ważną rolę w chemicznym procesie trawienia żywności - rozkładając cząsteczki żywności (białka, węglowodany i tłuszcze) na jednostki wystarczająco małe, aby organizm mógł je wchłonąć (aminokwasy, glukoza i kwasy tłuszczowe).
DigeZyme to mieszanka 5 rodzajów enzymów - amylazy, proetazy, laktazy, lipazy i celulazy - które wspierają zdrowe trawienie, wchłanianie składników odżywczych (białek, węglowodanów i tłuszczów) oraz pomagają organizmowi wchłaniać niezbędne minerały.
DigeZyme® i jego aktywne składniki
Amylaza to enzym wytwarzany przez trzustkę i gruczoły ślinowe, który rozkłada skrobię na prostsze cukry.
Proteaza lub enzymy proteolityczne pomagają trawić białka na aminokwasy i zapewniają ich wchłanianie i wykorzystanie w organizmie. Ich niedobór ogranicza rozkład białek, które następnie ulegają gniciu w jelicie grubym, powodując niestrawność (wzdęcia, wzdęcia, biegunkę). Należą do nich enzymy: pankreatyna, papaina, trypsyna, chymotrypsyna i bromelaina.
Laktaza to enzym rozkładający laktozę (cukier mleczny) na glukozę i galaktozę. Jest zalecany osobom z nietolerancją laktozy, które nie są w stanie trawić laktozy, co prowadzi do wzdęć, bólu brzucha i biegunki.
Celulaza jest enzymem ważnym w rozkładaniu pokarmów bogatych w błonnik. Rozkłada włókna roślinne na glukozę (cukier prosty). Wspomaga leczenie problemów trawiennych (takich jak zespół złego wchłaniania), nie jest wytwarzany w organizmie i dlatego musi być przyjmowany w diecie.
Lipaza jest enzymem lipolitycznym, który rozkłada tłuszcze na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Te przechodzą przez ścianę jelita do krwi i wątroby, gdzie są następnie rozkładane. Lipaza kontroluje ilość tłuszczów syntetyzowanych w organizmie i zapewnia redukcję zapasów tłuszczu. Niedobór tego enzymu wiąże się z wysokim poziomem cholesterolu i cukru.
Lipazy, amylazy i proteazy przyczyniają się do lepszego trawienia spożywanych pokarmów i uzupełniają działanie enzymów trawiennych.
DigeZyme® i jego korzyści
- kompleks 5 różnych enzymów trawiennych (amylaza, proetaza, laktaza, lipaza, celulaza)
- zawiera 160 mg enzymów na kapsułkę
- wspomaga ogólne trawienie spożywanego pokarmu
- wspomaga trawienie mleka i laktozy
- wspomaga trawienie białek
- wspomaga trawienie tłuszczów
- wspomaga trawienie skrobi
- wspomaga trawienie pokarmów bogatych w błonnik
- wspiera organizm we wchłanianiu składników odżywczych z diety
- eliminuje nieprzyjemne objawy różnych nietolerancji pokarmowych
Składniki
DigeZyme®, substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancja przeciwzbrylająca (fosforan wapnia, stearynian magnezu), kapsułka (żelatyna).
Dawkowanie
Zaleca się przyjmowanie 1-2 kapsułek dziennie.
Tabela wartości odżywczych
| Wartości odżywcze | 1 kapsułka |
|---|---|
| DigeZyme® | 160 mg |
| w tym amylaza | 4548 U/g |
| w tym proetaza | 1368 U/g |
| w tym laktaza | 801,6 U/g |
| z czego lipaza | 200,8 U/g |
| z czego celulaza | 48 U/g |
Uwaga
Suplement diety. Produkt nie zastępuje zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25°C. Chronić przed mrozem i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Produkt nieodpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub przechowywaniem. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.
Napisz opinię